by thermos thermos Un comentariu

Despre izolarea termica eficienta a cladirilor

 Izolația termică a clădirilor este absolut necesară în ziua de azi, pentru a economisi energia, cât și costurile legate de aceasta.

O izolație eficientă a unei clădiri se consideră atunci când toate elementele constructive care pot produce punți termice sunt rezolvate corect.

Punțile termice sunt elementele din beton ale clădirii care trebuie termoizolate. Ca să dăm câteva exemple practice, acestea sunt: buiandrugii ferestrelor și ușilor, stâlpii și grinzile din beton ai construcțiilor, planșeul din beton etc.

Toate elementele din beton ale unei construcții trebuie izolate corespunzător, asta datorită faptului că betonul ca material de construcție are o foarte mare transmisie termică, cât și de vapori de apă.

Zona ferestrelor este de asemenea o zonă cu „probleme”, in sensul că spaleții ferestrelor trebuie izolați corespunzator cu materiale termoizolante mai dense, în primul rând din cauza factorilor mecanici.

Un montaj corect al unor ferestre cu tâmplărie eficientă termic trebuie făcut cu un precadru metalic. Acest precadru este în fapt un profil de țeavă metalică (30×60,40×40) montat ca un cadru în golul destinat ferestrelor. Acesta este important din cauza că tâmplăria, astfel se așaza mult mai corect, spațiul de spumă poliuretanică nu depășește 10mm și termoizolarea spaleților se poate face astfel corect cu un polistiren extrudat.

O altă problemă a termoizolației este materialul din care este făcut efectiv. Acum există pe piață mai multe  variante. Cea mai folosită, accea a polistirenului expandat cât și cea a vatei minerale bazaltice.

În continuare vom discuta despre polistiren si proprietatile lui. Vom vorbi despre avantaje, cât si despre dezavantaje.

Despre izolarea termica eficienta a cladirilor, polistirenul si prprietatile lui.

Polsitirenul este de departe cel mai folosit material termoizolant în România, datorită prețului foarte mic, cât și a stabilității dimensionale, însă polistirenul este un material chimic produs din derivați petrolieri, deci are un oarecare impact asupra mediului și a oamenilor chiar dacă momentan nu sunt studii concrete pe acest subiect.

Polistirenul nu este permeabil la vaporii de apă, ceea ce duce la senzația de sufocare și lipsa de aer a ocupanților spațiului. Din acest motiv, o ventilație bună a spațiului este obligatorie, și, în același timp, total ignorată de utilizatori.

Polsitirenul, chiar dacă pe ambalaj scrie ca este ignifug, de fapt el are această proprietate, însă doar câteva minute de la un eventual incendiu. Proprietățile de ignifugare sunt date de un aditiv chimic care se adaugă în momentul formării plăcilor de polistiren.

O altă problemă a polistirenului este legată de stabilitatea sa dimensională în timp.

Cel mai agresiv factor care duce la modificările dimensionale este chiar soarele și radiația solară. Pe suprafața exterioară a unui perete termoizolat orientat către sud ,vara temperatura poate să ajungă și la 60-70 grade Celsius. Aceasta căldură excesivă topește de-a lungul timpului polistirenul, care începe să se macine și săși schimbe forma.

Din acest motiv, polistirenul ca material termoizolant este complet interzis la termoizolarea construcțiilor rezidentiale în Israel cât și în majoritatea țărilor vest europene. Fiind folosit doar în termoziolarea spațiilor tehnice și întotdeauna nu către exterior.

La final, o sa fac un rezumat cu pro si contra folosirii polistirenului.

 

 Avantajele folosirii termoziolațiilor din polistiren:

– material ieftin; varietate foarte mare de producători.

– ușor de montat/prelucrat

– indicat a fi folosit la termoizolarea teraselor, sau a oricăror spații care nu sunt expuse direct razelor soarelui.

 

 Dezavantajele folosirii polistirenului:

– este un material obținut din derivați petrolieri

– aproape total impermeabil la vaporii de apă

– probleme dimensionale în timp din cauza actiunii razelor de soare

– este un material in fapt combustibil, cu proprietăți ignifuge slabe.

În următorul articol voi scrie despre alternative la polistiren, care sunt mai sănătoase dar si mai durabile.

 

arh. Madalina Berindei

Arhitect & Urbanist Diplomat

— One Comment —

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *